2. Hoe komen planeten aan hun naam?

De meeste planeten hebben een Romeinse naam. zoals Jupiter; De god van de bliksem en de hemel, zijn Griekse naam is Zeus. En de naam voor aarde komt eigenlijk uit het Duits en Engels.

Er zijn vijf planeten die we met het blote oog kunnen zien; Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Deze planeten kenden we al heel lang en kregen ook hun namen heel vroeg. De Grieken en Romeinen hebben een traditie tot stand gebracht dat elke planeet een naam van een Griekse of Romeinse god krijgt. De Romeinen keken gewoon hoe die planeet bewoog en eruit zag en dan gaven ze hem/haar een naam. (schuin is naam en dik is planeet.)

Dit is Mercurius, Mercurius is de Romeinse god van de de boodschappers, reizigers en dieven. In het Grieks heet hij Hermes

Mercurius heet Mercurius omdat hij heel snel om de zon draait. Mercurius (als god) is heel erg snel en daarom heet Mercurius (als planeet) (de god) Mercurius.

Dit is Venus. Venus is de Romeinse godin van de liefde. In het Grieks heet ze Aphrodite.

Venus (als planeet) komt aan haar naam doordat ze zo mooi straalt. Venus (als godin) is dus de godin van de liefde en is daarom ook heel mooi (als planeet en als godin) 😉 .

Dit is de Aarde die kent natuurlijk iedereen maar niet iedereen weet waar de naam vandaan komt. Aarde komt van Gaia.

Gaia is de Griekse oergodin (de allereerste godin), ze is de godin van de aarde, en ze wordt ook wel moeder aarde genoemd. Ze was met Uranus (als god) getrouwd. Samen kregen ze een paar kinderen: Oceanus, Coeus, Hyperion, Krius, Lapetus en Kronos.

Dit is Mars, Mars is de Romeinse god van de oorlog. In het Grieks heet hij Ares.

Mars komt aan zijn naam door zijn rode kleur. Rood is de kleur van Mars/Ares en daarom heet Mars Mars.

Dit is Jupiter, Jupiter is de Romeinse oppergod en de god van de bliksem en hemel, in het Grieks heet hij Zeus.

Jupiter komt aan zijn naam doordat hij de grootste planeet van ons sterrenstelsel is. Jupiter/Zeus is de oppergod: De belangrijkste god, dus krijgt de grootste planeet zijn naam.

Dit is Saturnus, Saturnus is een titaan. Een titaan is een soort god. Saturnus is de Romeinse naam, de Griekse naam is Kronos. Kronos was de heer van de tijd en hij vermoordde zijn eigen vader (Uranus)

Dit is Uranus, Uranus is de allereerste oppergod (de tweede was Zeus). Hij was de Griekse god van de hemel, zijn Romeinse naam is Coelus. Dan denk je misschien; maar Jupiter/Zeus was toch de god van de hemel, dat is ook zo want Uranus was de opa van Jupiter/Zeus en was aol dood voor Zeus er was.

Uranus werd rond 1769 door William Herschel ontdekt, Uranus kreeg niet meteen de naam Uranus,  William Herschel wilde Uranus eerst naar koning George III vernoemen; Georgium Sidus. Maar andere astronomen vernoemden hem naar Herschel zelf; Herschel. Astronoom Johann Bode zei dat het beter was om hem de naam ven een Griekse of Romeinse god te geven; dan zou hij bij de andere planeten passen. Uranus kreeg uiteindelijk dus toch de naam Uranus, hij heet Uranus omdat hij zo mooi blauw als de lucht en hemel is.

Dit is Neptunus, Neptunus is de Romeinse god van de zee, storm , aardbevingen enzo. In het Grieks heet hij Poseidon.

Neptunus werd rond 1612 ontdekt toen dacht iedereen nog dat het een ster was, maar in 1821 werd pas ontdekt dat Neptunus een planeet was. Neptunus komt aan zijn naam doordat Neptunus de god van het water is, Neptunus is zo blauw als het water en bestaat voor 100% uit water.

Dit is Pluto, Pluto is de Romeinse god van de dood en de onderwereld. In het Grieks heet hij Hades.

Pluto is rond 1930 ontdekt. Pluto komt aan zijn naam door zijn grijze en dode kleur. Eerst was pluto een planeet maar sinds 2006 is hij een dwergplaneet.

Een gedachte over “2. Hoe komen planeten aan hun naam?

Plaats een reactie